Taştan kağıt ile ithalatı azaltacak

Posted by

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 8 milyon ton kağıt ihtiyacı bulunuyor. Ülkemizdeki klasik kağıt üretiminin yaklaşık 2.7 milyon tonda kaldığı düşünüldüğünde, yıllık 5 milyon tonu bulan kağıt ithalatının, enerjiden sonra en fazla ithalat kalemi olarak öne çıktığı belirtiliyor. Kağıt ürünlerinde dışa bağlılığı azaltmayı hedefleyen projeler arasında ise ‘taştan kağıt üretimi’ öne çıkıyor. Maden Sorunları ve Çözümleri Derneği Başkan Vekili, Avukat Yasemin Bal, atıl maden ocaklarını kapsayan proje ile yıllık 500 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmeyi planlıyor.

‘BAKANLIĞA BAĞLI’

Yıllık kağıt ithalatının 2021 yılı verilerine göre 5 milyar doları bulduğunu anımsatan Bal, bu rakamın da yıllık 5 milyon ton kağıt ithalatı anlamına geldiğini söyledi. Bal, proje ile her yıl 20 milyon ağacın kesilmesinin, 2 milyar ton suyun kirletilmesinin engelleneceğini ve 60 milyon kişinin oksijen ihtiyacının karşılanacağını söyledi. “Proje ile kağıt ithalatının yaklaşık yüzde 10’luk kısmı engellenecek. Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlanacak” ifadelerini kullanan Bal, üretim için İstanbul, Afyonkarahisar ve Mersin’de çalışmaların yapıldığını aktardı. Proje ile 500 bin tonluk üretim hedeflediklerini söyleyen Bal, üretim tesisinin de 450 milyon Euro’luk yatırım ile hayata geçirileceğini aktararak, “Üretim tarihi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım ile teşviklerine ve projenin ‘Dünya Bankası Projesi’ haline getirilmesine bağlı” diye konuştu.

İnşaat molozları kağıda dönüşebilir

Üretim metotlarını çeşitlendirmek istediklerini aktaran Yasemin Bal, “Kentsel dönüşüm nedeniyle inşaat atıklarının kağıda dönüştürülmesi için Ar-Ge çalışmalarımız var” dedi. Bal, projenin enerji ve su tasarrufu sunduğunu vurguladı. “Taştan kağıtta, karstik kayaç türündeki kalsiyum karbonat ve bağlayıcı reçine olmak üzere iki ana hammadde var” diyen Bal, hammadde açısından Türkiye’nin avantajlı olduğunu belirtti. Bal, taştan kağıt üretiminin Çin, Tayvan ve Avustralya gibi ülkelerde yapıldığını da aktardı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir