Hoş geldin Haziran

Posted by

Haziran ayına merhaba dedik, bütün kış özlemle beklediğimiz yaz mevsimi yüksek hava sıcaklıkları ile bize adeta önümüzdeki günlerin sinyallerini veriyor. Hava sıcaklıkları arttıkça beslenme tarafında yüksek yağlı seçenekler yerine daha hafif alternatifler tercih edilebiliyor. İyi haber şu ki, yaz sezonu meyve ve sebzelerinin su içeriği genellikle daha yüksektir, aslında bu yönleriyle gün içinde kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak için destek sağlarlar. Mevsiminde, rengarenk beslenmek vücudunuzun mevsimine göre ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor demek mümkün. Bu dönemde sıvı içeriği yüksek bitki bazlı beslenme bir kez daha ön plana çıkarken gelin metabolizmanızı destekleyecek adımları bir kez daha gözden geçirelim.

Erken ölüm riskini azaltıyor

Kim daha uzun ve sağlıklı bir yaşam istemez ki? Sevgili kadınlar, bunun için beslenme yönünden atabileceğiniz en iyi adımlardan biri Akdeniz tipi beslenmek. JAMA dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmada 40 farklı biyobelirteç değerlendirildiğinde Akdeniz tipi beslenmenin inflamasyon, insülin direnci, yağ metabolizması ve pek çok biyobelirteçte olumlu etki gösterdiği belirtilmiş. 25 binden fazla kadının 25 yıllık süre boyunca takip edildiği çok yeni bir çalışmada araştırmacılar, Akdeniz tipi beslenen kadınların tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin yüzde 23’e kadar daha düşük olduğunu belirtiyor. Bu durumun hem kanserden hem de kardiyovasküler hastalıklar açısından fayda sağladığı da vurgulanmış.

Su tüketimini ihmal etmeyin!

Aç kalma ve yeme periyotlarını belirleyen ‘aralıklı oruç’ sistemiyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Altını hep çizdiğim gibi, şu anda bu ideal beslenme modelidir gibi kesin bir yargı vermek mümkün değil. Yapılan araştırmalar, yetersiz beslenme olmadan kalori kısıtlaması ve açlık periyotlarının yaşam süresini uzattığını belirtiyor. Nature Communications dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırma ise bir olumlu etkisini daha ortaya koyuyor. Gün boyunca yeterli protein alımını içeren aralıklı oruç uygulayan bireylerde, daha iyi bağırsak sağlığı, kilo kaybı ve metabolik yanıtlarda iyileşme gözlemlenmiş. Sekiz haftalık süre boyunca 41 bireyin değerlendirildiği araştırmada, gastrointestinal problem semptomlarında azalma ve bağırsak mikrobiyotasında iyi bakterilerin çeşitliliğinde artış sonuçlar arasında. Fakat bir uyarım var, yaz aylarında aralıklı oruç uygulamayı düşünüyorsanız su tüketiminizi lütfen ihmal etmeyin.

Kirazın mucizeleri

Kiraz benim de yaz aylarında tüketmeyi en sevdiğim meyvelerden birisi. Kendisi yaz ayları için ihtiyacımız olan potasyum, C ve A vitaminini içerisinde bulunduruyor, lif içeriği ile bağırsaklarınızı mutlu ediyor. Çok konuşulmayan bir özelliğinin de altını çizmekte fayda var; kiraz denince aklınıza bir de uyku gelsin. Melatonin içeriği ile sirkadyen ritmi korumanıza yardımcı olur. Saplarını bitki çayı olarak değerlendirebilirsiniz. Diüretik etkisi olduğunu daha önce duymuşsunuzdur, yani ödem atmaya yardımcı etki gösteriyor. Meyve çekirdeklerini ise toprakla buluşturmaya çalışabilir, isterseniz kurutup bir bez torbaya koyarak, regl döneminde ya da kas ağrıları için kullanabilirsiniz.

Nasıl tüketelim?

Ara öğün olarak 12 -15 adet kiraz, bir porsiyon meyve yerine tüketilebilir. Ayrıca herhangi bir ara öğün yerine; yarım kg kiraz, 50 gr lor peyniri, 25 gr tuzsuz kraker yiyebilirsiniz.

Haziran ayı sebzeleri: Enginar, taze fasulye, bezelye, bakla, barbunya, kabak, patlıcan, salatalık, yeşil biber, dolmalık biber, domates, semizotu, rezene, marul, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere.

Haziran ayı meyveleri: Kayısı, erik, çilek, kiraz, şeftali, dut, vişne, mürdüm eriği, yeni dünya.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir