Dünyanın en büyük havai fişeği Japonya’da atıldı
Japonya’da atıldığı belirtilen havai fişek hayvanseverlerin tekisini topladı. Görüntüler “Dünyanın en büyük havai fişeği” notu ile paylaşıldı.
HAYVAN SEVERLER HAVAİ FİŞEKLERE NEDEN KARŞI?
Kutlamalarda sık sık kullanılan havai fişeklerin yarattığı yoğun ışık ve gürültü kuşları olumsuz etkilediği belirtiliyor. Avrupa ülkelerinde yapılan çalışmalara göre, özellikle sulak alanlardaki kuşlar havai fişek gösterileri sırasında büyük gruplar halinde havalanıyor ve uzun sure havada kalıyor.
Uzmanlar, hem sulak alanlardaki, hem ormanlardaki hem de şehirlerdeki kuşların havai fişeklerin etkisiyle paniğe kapıldığını, güvenli alanları terk ederek büyük sürüler halinde panikle hareket ettiklerini belirtiyor. Büyük sürüler halinde panikle hareket eden kuşların havai fişek etkisi ile ağaçlara, binalara, elektrik hatlarına ve birbirlerine çarparak yaralandığı ve öldükleri belirtiliyor.
Örneğin 2011 yılının ilk gününde ABD’nin Arkansas eyaletinde etrafa saçılmış 5000’e yakın kırmızı kanatlı karatavuk kuşu ölü bulunmuştu. Yapılan araştırmalar sonucunda kuşların yılbaşı gecesi atılan havai fişeklerin kuşların ölümüne sebep olduğunu ortaya koydu.
Araştırmalar havai fişeklerin yarattığı panikle kuşların enerjilerini yanlış kullanmalarını ortaya koyuyor. Kuşlar için enerjilerini tutumlu kullanmak çok önemlidir. Geceleri düşen sıcaklıklarda vücut sıcaklıklarını sabit tutmak için çok enerji harcarlar. Havai fişeklerin neden olduğu bir panik sonrası havalanıp dakikalarca uçmaları sonrasında güvenli bir şekilde iniş yapsalar bile kaybettikleri enerjiyi yerine koyamayıp ölümlerine neden olabiliyor.
Yapılan incelemelerde havai fişek sesinin kuşlarda kalp çarpıntısına ve hatta ürkerek ölmelerine bile yol açabildiği anlaşıldı.